Masterclass dga en echtscheiding

Planning

Locatie
Cursusvorm
Startdatum
BegintijdEindtijd
Bezetting
 
Eigen werkplek
Digitaal klaslokaal
di 15-10-2024
09:3013:00
Beschikbaar.

Overzicht
Familievermogensrecht Fiscaal familierecht Alimentatie

De echtscheiding van de directeur groot aandeelhouder (dga) is complex en omgeven met een aantal hardnekkige discussies. Na een korte uiteenzetting van relevante regelgeving duikt docent Frank van den Barselaar samen met de cursisten in een aantal van die discussies. Hoe moet de aanmerkelijk belangclaim worden berekend? Hoe zit het met de dubbeltelling als de aandelen in de vermogensafwikkeling zijn betrokken en vervolgens de draagkracht van de dga moet worden vastgesteld? Welke leencondities zijn redelijk (en werkbaar) als na de scheiding een (in)directe leenverhouding tussen betrokkenen blijft bestaan? 

De verschillende standpunten worden uitvoerig toegelicht aan de hand van rekenvoorbeelden.

Tot slot komen ook de fiscale optimalisatie en structurering van de afspraken aan bod.

Na het volgen van de cursus ben je bekend met de meest voorkomende discussiepunten rondom de scheiding van de dga en de gevolgen hiervan voor jouw cliënten. Je bent (beter) in staat om het totaalplaatje te overzien en jouw cliënten vanuit die samenhang te begeleiden naar een werkbare en acceptabele financiële totaalregeling.

Programma

Achtereenvolgens komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Hoe zat het ook al weer: aanmerkelijk belang, vennootschapsbelasting, gebruikelijk loon, terbeschikkingsstellingsregeling, persoonsgebonden aftrek, pensioen in eigen beheer en de oudedagvoorziening. Dit is bedoeld als opfrisser: de basis wordt bekend verondersteld.
  • De aanmerkelijk-belangclaim. De langlopende discussie over het al dan niet contant maken van de aanmerkelijk-belangclaim wordt besproken aan de hand van de diverse standpunten die hierover in de literatuur worden ingenomen. Dit wordt in de context geplaatst van de introductie van twee belastingschijven per 2024.
  • Een financiële beschouwing van de echtscheiding van de dga. Hierbij onderzoeken we de gevolgen van bepaalde standpunten of voorstellen 'onderaan de streep' en bespreken we de huidige (rechts)praktijk rondom deze onderwerpen.
  • Fiscale optimalisatie bij de echtscheiding van de dga. De structurering en (fiscale) optimalisatie van de scheidingsregeling met aandacht voor de juridische splitsing van een besloten vennootschap, wijziging huwelijkse voorwaarden in het zicht van de echtscheiding en de afweging tussen beleggen in de vennootschap of dividend uitkeren en beleggen in privé.

Kosten

Kosten voor deelname aan dit digitaal klaslokaal bedragen € 250,- excl. BTW.

Ook hebben wij diverse abonnementen, waarmee je voor een aantrekkelijke prijs je PO-punten kunt behalen.

Docent

Mr. Frank  van den Barselaar);

Mr. Frank van den Barselaar

Docent bij Educatie-Online
Fiscaal jurist
Oprichter van Frank About Money
Mede-eigenaar van Meestermodel
Docent bij de vFAS

PO punten

De cursus is door de volgende beroepsorganisaties geaccrediteerd:

  • NOvA voor 3 punten
  • MfN voor 3 punten in categorie 2

Contact

Bel ons of vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op. Wij streven ernaar alle vragen op werkdagen binnen 1 werkdag te beantwoorden.